Filmtajm!

Vi fortsätter med filmvisningarna! Vi föreningar i Rådsalen delar på kostnaden för filmlicens för oss att kunna visa filmer för våra medlemmar (det kallas institutionell visningsrätt).

Under hösten 2019 premiärvisar vi två utländska filmer med Asperger-tema, och repriserar den svenska film som var ny på repertoaren i höstas.

Filmvisningarna äger rum lördagar kl 15.00 i Rådsalen, alltså vid Fullerstatorget. Egen ingång med stor ljustavla med namnet Rådsalen och alla föreningars namn, mellan gymmet och indiska restaurangen Tandooriköket.
Vi bjuder på popcorn, ofta även lite godis, och kaffe/te, saft eller läskedryck. Du får naturligtvis ta med eget godis om du vill också.
Vi startar filmerna kl 15.00, så försök anländ under kvarten närmast före!

Lördag 9 mars 15.00

ADAM (2009)
Adam är en man i 35-årsåldern med Aspergers syndrom som länge bott med sin far och som har ett arbete som passar honom. När fadern dör blir han ensam och måste klara sig själv. Då flyttar det in en ny granne, den söta Beth, och en spirande vänskap och romans tar sin början…

Lördag 11 maj 15.00

BEN X (2007)
Ben är en tonårspojke med Aspergers syndrom. Hans liv är ett eget universum där han spenderar mycket tid framför sitt favoritrollspel på nätet i ett försök att träna upp sig själv på att fungera i den verkliga världen. Hans tuffa vardag på en teknisk skola är ett rent helvete – och när mobbandet accelererar till nya höjder, bestämmer han sig för en aktionsplan. Sen kommer Scarlite in i bilden, en flicka han träffat via sitt nätspelande.

Filmen har en del ganska våldsamma scener. Filmens titel är en referens till den flamländska frasen “(ik) ben niks”, som betyder “(jag) är ingenting”.

Lördag 8 juni 15.00

THE STIG-HELMER STORY (2011)
Efter fem filmer under 80- och 90-talet som speglade svenska folkrörelser – charterresandet, skid- och segelsemestrandet, golfandet och hälsotrenderna – gick den sjätte filmen om Stig-Helmer Olsson mer in på djupet på Stig-Helmer själv.

Många i NPF- och autismvärlden hade redan hunnit spekulera i att Stig-Helmer tedde sig försiktigt asperger-aktig, och inför skapandet av den här filmen hade Lasse Åberg tänkt precis samma sak själv. Arbetsnamnet för denna film var från början En störd nörds börd. Och i en intervju i Autism- och Aspergerförbundets medlemstidning Ögonblick sade Lasse “Jag har ju drag av Asperger, men ingen diagnos, för det fanns inte att få när jag var liten”. I olika tidningsintervjuer om den nya filmen framkom också att många av de riktigt autistiska drag vi får se Stig-Helmer visa i filmen är drag som kommer från Lasse själv och hans egen uppväxt

Juni månads filmval är en sen ändring, då det visade sig att produktionsbolaget bakom filmen “Hemma” inte är anslutna till filmlicensen som föreningarna i Rådsalen delar på.