Vi fortsätter med filmvisningarna! Vi föreningar i Rådsalen delar på kostnaden för filmlicens för oss att kunna visa filmer för våra medlemmar (det kallas institutionell visningsrätt).

Hösten 2019 fem helt nya filmer. Bara en med officiellt NPF-tema, två där någon NPF-diagnos antyds i någon mån av filmmakarna, och två filmer där åtminstone vår filmansvarige, ordförande Anders, tycker sig se starka drag av någon NPF-diagnos hos en eller flera huvudroller i filmen.

Filmvisningarna äger rum lördagar kl 15.00 i Rådsalen, alltså vid Fullerstatorget. Vi bjuder på popcorn, ofta även lite godis, och kaffe/te, saft eller läskedryck. Du får naturligtvis ta med eget godis om du vill också.
Vi startar filmerna kl 15.00, så försök anländ under kvarten närmast före!

Lördag 10 augusti 15.00

LIVVAKTERNA (2001)
Den andra av de tre ursprungliga fristående filmerna om göteborgspolisen Johan Falk (spelad av Jakob Eklund). Sedan följde tre säsonger av sammanlagt 17 TV-filmer om Falks återkomst efter fem år vid Europol till Göteborg och Gruppen för särskilda insatser.

Falk har tunnelseende och svårt att samarbeta, och i just den här filmen finns ett lite roligt moment då han missar att en kommentar var ironiskt menad. Så han verkar som ett ganska fullt tänkbart fall av autism/asperger. Precis som Saga Norén i ”Bron”. Idag skulle någon med sådan diagnos ställd inte få komma in på polisskolan.

I denna film är det Falks barndomsvän, företagaren Sven Persson (spelad av Samuel Fröler), som råkar ut för obehagliga säkerhetsföretag i Baltikum.

Lördag 7 september 15.00

JÖNSSONLIGAN – DEN PERFEKTA STÖTEN (2014)
Efter många års uppehåll var detta det första försöket till en nystart av Jönssonligan. Det här blev en mer action-thriller-betonad film, även om det är fullt med komedi kvar i mixen också. Dessutom mer av en så kallad heist-film i stil med ”Ocean’s Eleven”-serien. Man bröt också med kontinuiteten med en färgad Vanheden, och en kvinnlig Rocky. Det var kontrakt skrivet om att göra tre filmer i detta nya Jönsson-universum, men filmen gick inte så bra att det blev något mer. Nästa vinter ska en ny nylansering släppas med Henrik Dorsin, Anders Johansson och David Sundin som Charles-Ingvar, Vanheden respektive Dynamit-Harry.

Den här filmen förtjänar dock att lyftas fram mer än vad som skett. Det läggs i filmen dessutom ett litet fokus på antydan om autistiska drag hos Charles-Ingvar Jönsson (i den här upplagan spelad av Simon J Berger).

Lördag 12 oktober 15.00

SNOW CAKE (2006)
När Alex Hughes (Alan Rickman) ger en ung flicka lift krockar de och hon omkommer. I sina sorg- och skuldkänslor söker Alex upp hennes mamma Linda (Sigourney Weaver), som är autistisk. Hon har informerats om dotterns död ett par timmar före Alex besök, men visar inga tecken på sorg. Det blir ett omvälvande möte med Linda och hennes renhetsmani, och samtidigt inleder Alex ett förhållande med en av Lindas grannar, Maggie (Carrie-Anne Moss).

Lördag 9 november 15.00

DEN UTVALDE (2005)
Polisen står chanslösa när en rad mystiska mord arrangerade som olyckor inträffar runt om i Stockholmsområdet. Kommissarie Erik Swahn (Björn Granath) och hans kollegor har kört fast i utredningen och plockar in polisaspiranten Johan Ståhl (Andreas Wilson), och med sin intelligens och sitt annorlunda sätt att tänka får han gruppen att tänka i nya banor. Ett spår leder till Uppsala universitet och Johan får i uppdrag att under falskt namn börja på universitetet och leta efter fler ledtrådar. Det här är den andra spelfilmen Attentions nuvarande vice ordförande Eric Donell producerat och regisserat (tillsammans med Martin Söder), efter ”Utanför din dörr” som vi tidigare har visat. Inget sägs direkt rent ut, men vi insatta i NPF-världen anar förstås att filmens Johan Ståhls skarpa hjärna också är autistisk…

Lördag 7 december 15.00

GO’DAG YXSKAFT (1972)
Undertecknad filmansvarig tycker det fullkomligt skriker Asperger om Howard Bannister (Ryan O’Neal), som kommer till San Francisco med sin fästmö Eunice Burns (Madeline Kahn) för att besöka en kongress i musikvetenskap och få ett stipendium för sin forskning om vulkaniska stenar. Historien blir helt sanslös genom de ideliga sammanblandningarna av fyra identiska skotskrutiga resväskor. Howard Bannister har en. En spion fraktar hemliga dokument i sin väska. Den rika Mrs Van Hoskins har sina juveler i sin väska… och den fjärde tillhör Judy Maxwell (Barbra Streisand).

Judy dyker upp och lyckas orsaka kaos i det mesta, särskilt i Howard Bannisters liv. Judy ger undertecknad intryck av att ha någon mix av ADHD och Asperger. Filmen är gjord i samma anda som 1930-talets ”screwball komedier” och som en hyllning till dem. Den stora bil- och cykeljakten mot slutet av filmen är en riktig klassiker. En film som måste ses!