Filmtajm!

Nu kastar vi oss ut med några filmvisningar! Vi föreningar i Rådsalen delar på kostnaden för filmlicens för oss att kunna visa filmer för våra medlemmar (det kallas institutionell visningsrätt), så tanken har funnits där ett tag…

Under hösten 2018 kör vi på med en ytterligare svensk familjevänlig feelgood-film med NPF-tema och repriser på de två vi visade under våren.

Filmvisningarna äger rum lördagar kl 15.00 i Rådsalen, alltså vid Fullerstatorget. Egen ingång med stor ljustavla med namnet Rådsalen och alla föreningars namn, mellan gymmet och indiska restaurangen Tandooriköket.
Vi kommer att bjuda på popcorn och kaffe/te eller saft. Du får naturligtvis ta med eget godis om du vill.
Vi startar filmerna kl 15.00, så försök anländ under kvarten närmast före!

Lördag 11 augusti 15.00

HEMMA (2013)
Lou som har tydliga autistiska drag bor tillsammans med sin mamma Christine, som hon tror är hennes enda levande släkting. När hon får reda på att hennes morföräldrar alltid varit i livet och hennes morfar just avlidit blir hon chockad. Hon flyttar in hos mormor Frida och får sitt inrutade liv totalt omkastat. Frida försöker fly sorgen från sin förlorade make genom att försöka hjälpa den tioårige Tom att hitta något han kan bli bra på.

Lou träffar Henrik som blir blixtförälskad i henne. Successivt måste Lou vänja sig vid att människor kan tycka om henne, lära sig att uttrycka vad hon vill och välja vad hon ser som hemma.

Anita Wall fick en guldbagge för rollen som mormor Frida. Lou spelas av Moa Gammel och Henrik av Simon J. Berger.

Lördag 6 oktober 15.00

UTANFÖR DIN DÖRR (2002)
Efter att ha förlorat båda sina föräldrar i en olycka flyttar André från Stockholm till Lycksele. Han har Tourettes syndrom och brist på självförtroende när det gäller det motsatta könet. Men en som spanar in honom är Sanna som undrar vad han är för en kille. Den folkskygge André är intresserad av Sanna, men samtidigt bränd av sin oförmåga att överkomma sin nervositet, en nervositet som kommer av att han faktiskt inte är medveten om att han har Tourettes syndrom utan själv bara tror att han är knäpp med sina tics.

Filmen är delvis baserad på Eric Donells eget liv, då han i åratal var omedveten om att han själv hade Tourettes syndrom. Eric har länge varit engagerad och associerad med Attention som konferencier, föredragshållare och artist och sitter sedan 2015 i riksförbundets styrelse. Som skådespelare är han nog mest känd för sina ca 650 avsnitt i såpoperan Vänner och fiender.

Lördag 24 november 15.00 (Observera ändrat datum, tyvärr)

I RYMDEN FINNS INGA KÄNSLOR (2010)
Artonårige Simon lever i en lägenhet med sin bror Sam och hans flickvän Frida. Simon har Aspergers syndrom och kräver ett inrutat schema varje dag för att må bra. När någonting blir honom övermäktigt gömmer han sig i sin egen rymdkapsel, en tunna, för där, i rymden, finns inga jobbiga känslor. När Sams förhållande med Frida tar slut raseras ordningen för Simon som beslutar sig för att hitta en ny flickvän till Sam.

Efteråt visar vi även den korta dokumentären Långt ifrån lagom som ingår i extramaterialet på DVD-utgåvan, med intervjuer med fem verkliga personer med Aspergers syndrom. Det var vår ordförande Anders Pemer som fick idén att något sådant borde göras till DVD-utgåvan och tog kontakt i några omgångar och lyckades plantera den idén. Anders är själv en av de fem medverkande, liksom Anders Moberg som varit vice ordförande, ordförande och valberedning i vår förening, och som arbetar på Attention Utbildning. Moberg råkade nämna Botkyrka kommuns slogan ”Långt ifrån lagom” under sin intervju, på ett sätt som ledde till att detta blev dokumentärfilmens namn.