NPF-vänlig • Friskvård • Tillsammans • Var för sig

Promenera mera med Attention

Promenera mera mer Attention - Ett projekt via Attention Stockholms Län

Vill du också Promenera mera

Då är NPF-vänliga promenader grejen

Här har du hittat det mesta för att promenera mera och NPF-vänligt. Numera hittar du allt om att Promenera mera hos Attention Stockholms län.

Att vi började här på Attention Huddinge-Botkyrka-Salems hemsida beror på att projektledare och initiativtagare är vår klubbmästare Lisel Humla Sjöstedt.

Lika bra att förklara vad NPF står för. NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar där ett gäng diagnoser ingår var för sig och ofta tillsammans. Känner du att det här sättet att promenera tillsammans eller var för sig passar dig är du välkommen med eller utan att ha diagnos(er).

Så här går det till

Kanske undrar du om…

Mötesplats

Vi träffas på eller i anslutning till optimal hållplats/station.

Komma dit i tid

Du kan beställa sms-puffar för att komma i tid och/eller för att hitta rätt.

Toaletter

Vi strävar efter att alltid ganska direkt kunna erbjuda möjlighet att gå på toaletten.

Fika

För det mesta är det medhavd egen fika(matsäck och sittunderlag som gäller. Ibland fikar vi där du kan köpa fika.

Tempo

Vi har ett fiffigt NPF-vänligt system som gör att alla kan promenera i eget valt tempo, tillsammans.

Prata eller ej

Du väljer själv när och om du vill promenera och prata eller gå tyst.

Aktuellt

Fredag 9 september Pomologvandring i Tumba

Vi fångar det unika tillfället att få guidas av en pomolog bland äppelträden på Tumba bruk. Där firas äppeldagarna den 14-17 september. Kolla in Tumba bruksmuseums program och se vad mer som lockar dig.

Hittills har vi haft våra NPF-vänliga promenader och vandringar på lördagsförmiddagar. Men en sådan här möjlighet i vår egen lokalförenings område, Botkyrka vill vi inte missa. Det är också något speciellt att ha en kunnig guide som gör att vi ser och upplever så mycket lagom mer och nytt.

Eftersom vi är utomhus kan var och en av oss som är med också hitta sitt eget sätt att vara med på den guidade turen. Det är också NPF-vänligt.

Samling

Kl 13.30 plus/minus 10 minuter i gången utanför den bemannade spärren till Tumba pendeltågsstation. Där finns bänkar att sitta på och det är lätt att ta sig dit även från busstationen.

Vår värd Lisel Humla Sjöstedt står redo i röd keps att leda promenaden till Tumba bruk. Just nu stannar inga bussar där vid den tiden så vi får förmånen att börja med en första promenadsträcka på drygt 1,6 km. Vi räknar med att det tar ca en halvtimma. Vi går alltså kl 13.40 från Tumba station.

Resväg

Pendeltåg eller buss till Tumba. Bäst resväg och tid att anlända får du via SL Reseplanering. På väg hem från Tumba bruksmuseum kan de som vill ta buss 737 från hållplats Tumba bruk.

Promenad i staden och vandring bland träden

Första sträckan är att gå längs en bilväg. Det är sådant vi får ta. Det ger oss tid att gå in oss med varandra. Vi kommer att vara framme vid Tumba bruksmuseum i god tid innan pomologvandringen börjar kl 14.30. Den beräknas ta ca en timma och vi guidas tillsammans med andra intresserade av pomolog Mats Brokvist.

Pomologvandringen kostar 75 kr per person och det bjuder projektet Promenera mera med Attention sina deltagare på. Det gäller även om du ansluter först vid Tumba brukmuseum. Det kan ju vara att det blir för mycket för dig att först gå från Tumba station. Men det finns tid för lite vila innan pomologvandringen.

Toalett

Såklart det finns toalett på Tumba bruksmuseum när det är öppet. Det finns kafé, restaurang och bar också. Kan vara bra att veta.

Fika tillsammans

När pomologvandringen är klar kan de som vill fika tillsammans på kafét eller utomhus med egen medhavd fika.

Att ta med

  • Ev. medhavd fika. Åtminstone något att dricka.
  • På fötterna: Stabila ingångna skor.
  • På kroppen: Kläder efter väder.
  • Kanske en lite påse att ev. lägga några äpplen i.

Samarbete

Vandringen ingår i Attention Stockholms läns projekt Promenera mera med Attention.

Beställ SMS-puff

Skicka isåfall ett meddelande till 070-755 88 44 senast ca kl 10 fredag förmiddag. Skriv då gärna vilken tid du vill ha en vänlig sms-påminnelse på morgonen för att lättare komma iväg i tid. Behöver du mer stöd under resan, kanske för att hitta rätt, ringer du eller skickar sms.

Förtroendeskapande

Goda ord från dem som varit med

Vill du också dela med dig av dina erfarenheter av att
Promenera mera med Attention klickar du på knappen.

Mer om

Promenaderna i Huddinge & Botkyrka

Här kommer du att kunna läsa mer om var och hur promenaderna Ungefär vilken väg vi tar och var det går att förkorta promenaden för dem som så vill.

Kanske också att vi här kommer att kunna visa mer om de andra lokalföreningarnas promenader. Den här sidan utvecklas hela tiden. Till dess hänvisar vi till respektive lokalförenings hemsida för mer information om just deras promenader.

Huddinge Centrum

Här promenerar vi mer i stadspark och kulturmiljö. Utförligare beskrivning kommer.

Planerad promenad den 18 februari 2023.

Fittja

Kanske att vi fortsätter skapa en tradition att plocka skräp under vår promenad i Fittja. Det får vi se. Det finns mycket att uppleva på vägen till och från Fittja äng.

Planerad promenad 25 mars 2023.

Masmo

Just det, samma sak gäller den här promenaden som vi redan nu kan avslöja blir en skogspromenad eller om det då ska kallas vandring.

NPF-vänligt var för sig

Promenera mera själv

Text kommer med tips för att promenera mera på egen hand (och fot). Planen är att göra NPF-vänliga promenadpoddar.

Bidra till Projektet

Berätta om dina promenad-vanor

Vare sig du har promenad-vanor eller ej så är vi nyfikna. Så då är det ju lika bra att vi frågar di som läser just det här. Enklast är att göra det genom en enkät som förhoppningsvis är lätt för dig att fylla i.

Så inom kort kommer här att finnas en fungernade knapp till en enkät som du kan fylla i. Det brukar ju vara så att de ger insikter både till den som svarar och den som frågar.

Vill du promenera mera NPF-anapssat?

Bakgrund

Länge har jag, Lisel Humla Sjöstedt som är med i vår lokalförenings styrelsen och har som friskvård som yrke klurat på det där med NPF-anpassade promenader. Som yrkesverksam förbättrar jag ständigt hur träning kan anpassas efter individens förutsättningar. För några år sedan genomförde vi i vår lokalförening också ett eget pilotprojekt med NPF-gympa. Motionsträning i en gympasal för alla åldrar och alla NPF-diagnoser.

Det fortsatte med att jag började experimentera med det vi först kallade NPF-anpassade promenader, främst i Fittja där jag bor. Nu har det växt vidare till ett projekt igenom Attention Stockholms län där vi i de olika lokalföreningarna tillsammans arbetar oss fram till olika former av NPF-vänliga sätt att promenera mera, tillsammans och var för sig.

Syftet med projektet

Här kommer snart att stå fina saker.

Vad vi mer vill utveckla

Även här ska text fyllas på.

vill din lokalförening också

Anordna flera Promenera mera