NPF-vänlig • Friskvård • Tillsammans • Var för sig

Promenera mera med Attention

Promenera mera mer Attention - Ett projekt via Attention Stockholms Län

Vill du också Promenera mera

Då är NPF-vänliga promenader grejen

Här hittar du det mesta för att promenera mera och NPF-vänligt. Det finns ingen bok i ämnet än, men kanske i framtiden. Allt börjar ju med ett första steg.

Bara lite snabbt så är Promenera med Attention ett projekt som finansieras av Attention Stockholms län. Att du hittar all basinformation här på Attention Huddinge-Botkyrka-Salems hemsida beror på att projektledare och initiativtagare är vår klubbmästare Lisel Humla Sjöstedt.

Lika bra att förklara vad NPF står för. NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar där ett gäng diagnoser ingår var för sig och ofta tillsammans. Känner du att det här sättet att promenera tillsammans eller var för sig passar dig är du välkommen med eller utan att ha diagnos(er).

Så här går det till

Kanske undrar du om…

Mötesplats

Vi träffas på eller i anslutning till optimal hållplats/station.

Komma dit i tid

Du kan beställa sms-puffar för att komma i tid eller för att hitta rätt.

Toaletter

Vi strävar efter att alltid ganska direkt kunna erbjuda möjlighet att gå på toaletten.

Fika

För det mesta är det medhavd egen fika(matsäck och sittunderlag som gäller. Ibland fikar vi där du kan köpa fika.

Tempo

Vi har ett fiffigt NPF-vänligt system som gör att alla kan promenera i eget valt tempo, tillsammans.

Prata eller ej

Du väljer själv när och om du vill promenera och prata eller gå tyst.

Promenera mera med Attention i Fittja

Aktuell Promenera mera

Lördag 25 mars i Fittja

Vi träffas vi nedanför rulltrappan vid Fittja T-na och busstation ca kl 12. Du känner igen promenadansvarig i sin röda keps. Du behöver inte föranmäla dig om du inte vill.

Samlas under tak

Det finns bänkar att sitta på vid spärrarna till tunnelbanan. Där samlas vi för att lägga upp vår promenadstrategi.

Komma i tid

Det är 10-minuters trafik på tunnelbanan så det finns många möjligheter att komma i tid. Många busslinjer stannar också i Fittja precis vid tunnelbanan.

Toalett finnes

En viktig grej som inte pratas så mycket om vid gemensamma aktiviter utomhus är tillgång till toalett. Tänk de som rest en bra bit för att vara med. Sen ut på promenaden och så åka hem. Även om vi inte promenerar mer än drygt en timme är det lång tid ändå.

Vi avslutar med fika

Så himla bra att när vi har promenader som utgår från Fittja centrum kan vi börja med ett första kort stopp på Biblioteket. Där avslutar sedan de som vill med att äta medhavd matsäck. Det finns också matställen.

När är vi klara?

Planen är att vi är tillbaka från promenaden ca kl 13.30. Och så tillkommer tid för fika för de som vill göra det. En lagom lång tid för gemensam aktivitet i rörelse och i vila.

Beställ SMS-puff

Skicka ett meddelande till oss här att du vill ha en vänlig sms-påminnelse senast ca kl 10 samma dag för att lättare komma iväg i tid. Behöver du mer stöd under resan, kanske för att hitta rätt, ringer du eller skickar sms. Knappen går till vår Kontakt-sida där du kan välja olika sätt att tala om för oss att du vill ha sms-puff.

Lisel Hu,la Sjöstedt, initiativtagare till Promenera mera med Attention

Lisel Humla Sjöstedt

Attention Huddinge-Botkyrka-Salem

Dina promenadguider

Vi finns här och där i Stockholms län

Förtroendeskapande

Goda ord från dem som varit med

Vill du också dela med dig av dina erfarenheter av att
Promenera mera med Attention klickar du på knappen.

Planerade promenader

Kalendarium

Läs mer på varje lokalförenings hemsida. Varje promenad har samling kl 11 vid lämplig station/hållplats. Varje promenad brukar ta ca 2 timmar inklusive tid för fika. Om det inte är en Vandring som vi också anordnar ibland.

Promenera mera med Attention i Huddinge

Huddinge C

Lördag 18 februari
Arrangeras av
Attention Huddinge-Botkyrka-Salem
Läs mer

Lisel Hu,la Sjöstedt, initiativtagare till Promenera mera med Attention

Fittja

Lördag 25 mars
Arrangeras av
Attention Huddinge-Botkyrka-Salem
Läs mer

Mer om

Promenaderna i Huddinge & Botkyrka

Här kan du läsa mer i detalj om om var och hur promenaderna som arrangeras av Attention Huddinge-Botkyrka-Salem går till. Ungefär vilken väg vi tar och var det går att förkorta promenaden för dem som så vill.

Kanske också att vi här kommer att kunna visa mer om de andra lokalföreningarnas promenader. Den här sidan utvecklas hela tiden. Till dess hänvisar vi till respektive lokalförenings hemsida för mer information om just deras promenader.

Huddinge Centrum

Här promenerar vi mer i stadspark och kulturmiljö. Utförligare beskrivning kommer.

Planerad promenad den 18 februari 2023.

Fittja

Kanske att vi fortsätter skapa en tradition att plocka skräp under vår promenad i Fittja. Det får vi se. Det finns mycket att uppleva på vägen till och från Fittja äng.

Planerad promenad 25 mars 2023.

Vårby gård

Just det, samma sak gäller den här promenaden som vi redan nu kan avslöja blir en skogspromenad. Kanske till och med att blåbären då är mogna. Utförligare beskrivning kommer även här.

Planerad promenad 22 juli 2023.

NPF-vänligt var för sig

Promenera mera själv

Text kommer med tips för att promenera mera på egen hand (och fot). Planen är att göra NPF-vänliga promenadpoddar.

Bidra till Projektet

Berätta om dina promenad-vanor

Vare sig du har promenad-vanor eller ej så är vi nyfikna. Så då är det ju lika bra att vi frågar di som läser just det här. Enklast är att göra det genom en enkät som förhoppningsvis är lätt för dig att fylla i.

Så inom kort kommer här att finnas en fungernade knapp till en enkät som du kan fylla i. Det brukar ju vara så att de ger insikter både till den som svarar och den som frågar.

Vill du promenera mera NPF-anapssat?

Bakgrund

Länge har jag, Lisel Humla Sjöstedt som är med i vår lokalförenings styrelsen och har som friskvård som yrke klurat på det där med NPF-anpassade promenader. Som yrkesverksam förbättrar jag ständigt hur träning kan anpassas efter individens förutsättningar. För några år sedan genomförde vi i vår lokalförening också ett eget pilotprojekt med NPF-gympa. Motionsträning i en gympasal för alla åldrar och alla NPF-diagnoser.

Det fortsatte med att jag började experimentera med det vi först kallade NPF-anpassade promenader, främst i Fittja där jag bor. Nu har det växt vidare till ett projekt igenom Attention Stockholms län där vi i de olika lokalföreningarna tillsammans arbetar oss fram till olika former av NPF-vänliga sätt att promenera mera, tillsammans och var för sig.

Syftet med projektet

Här kommer snart att stå fina saker.

Vad vi mer vill utveckla

Även här ska text fyllas på.

vill din lokalförening också

Anordna flera Promenera mera