|

Ett NPF-vänligt julbord extra viktigt 2022

Vad skulle ett NFP-vänligt julbord kunna vara? Det håller vi i Attention Huddinge-Botkyrka-Salem på att undersöka. Genom att anordna ett för de som valt att vara med i just vår lokalförening. Det är ett bra sätt att lära sig, förstå och skaffa sig erfarenhet och inte minst skapa gemenskap.

Ja just det, NPF står för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är inte alla som vet det. Och det finns många olika NPF-diagnoser. Och det är många som har NPF utan att att ha fått någon diagnos. Nu fortsätter vi.

Julen 2022 blir tuffare för många av oss

Just julen 2022 skiljer sig från många av de senaste årens jular. Maten är ju en viktig del av hur vi firar jul. Inflationen har stigit på sätt som den inte gjort på många år vilket särskilt påverkat matpriserna. Det påverkar särskilt de av oss som lever på marginalen. Det är lätt hänt i hushåll där det finns NPF-diagnoser.

Vi som sitter i styrelsen i en lokalförening som Attention Huddinge-Botkyrka-Salem gör ett stort arbete ideellt. Ett roligt och viktigt arbete. Ett sätt att visa uppskattning för det arbete styrelsen gör är att vi bjuder oss på julbord. Men när vi väl tog oss tid att fundera på hur vi skulle göra med julbord just i år kändes det inte rätt längre.

Så kom vi på att ordna ett NPF-vänligt julbord

Eftersom allt har blivit dyrare har det också blivit dyrare att äta julbord på restaurang. När vi såg summan det skulle kosta kom någon av oss med idén att vi istället själva skulle anordna ett julbord och bjuda våra medlemmar på. Och när vi ändå var igång kunde vi lika gärna göra vårt bästa för att ordna ett NPF-vänligt julbord. Det är ju ändå vår expertis att tänka NPF-vänligt.

Vi bjuder våra medlemmar till vårt NPF-vänliga julbord

Du som är medlem just i Attention Huddinge-Botkyrka-Salem och får mejl från oss har fått några mejl där vi beskrivit lite hur vi tänker att ett NPF-vänligt julbord skulle kunna vara. och är dessutom inbjuden. När vi väl träffas och har vårt julbord kommer vi att förstå än mer och på plats kunna justera så gott vi kan så att vi verkligen gör det så NPF-vänligt som möjligt.

Vi bjuder våra medlemmar på ett NPF-vänligt julbord
Fyndigt av fotografen att forma en julgran av maten. så blir det också julmat!

Kanske blir NPF-vänligt julbord en ny tradition

Efteråt fortsätter vi och analyserar det tillsammans. På så sätt kan vi ha börjat en ny tradition i vår förenings historia. Vi får hoppas på det. Kan hända också att det vi gör kan inspirerar andra lokalföreningar i Attention att göra det samma.

NPF-vänligt kontra NPF-anpassat

Nu om inte förr är det väl dags med några ord om vad vi menar med att något är NPF-vänligt. Vi har gått över just till att hellre använda uttrycket NPF-vänligt i våra aktiviteter. Vi bytte till det för vi tyckte att NPF-anpassat lät lite tråkigt. I vissa sammanhang passar NPF-anpassat bättre men en av våra uppgifter som lokalförening är att erbjuda trevliga fritidsaktiviteter. Och vi tycker NPF-vänligt låter trevligare just i de sammanhangen. Vi anordnar ju bland annat NPF-vänliga promenader (som återkommer våren 2023).

Kolla gärna själv genom att söka på uttrycket ”NPF-vänligt” och se hur många träffar du får. Jämför det med hur många träffar du får på ”NPF-anpassat”. Båda uttrycken är viktiga men nog behöver världen mer av sådant som är NPF-vänligt. Så här få träffar på NPF-vänligt blev det just när det här inlägget skrivs.

Få träffar när du googlar på uttrycket NPF-vänligt
Ser du att blev ca 234 träffar på NPF-vänligt?

Maten står i fokus på ett julbord

I stora drag har vi kommit fram till maten har stor betydelse även på ett NPF-vänligt julbord. Ur flera olika perspektiv. Så pass många att vi spar lite på att skriva om dem här. Vad kommer du själv att tänka på vore bra vad gäller maten och hur den serveras så att det skulle bli mer NPF-vänligt?

NPF-diagnoser är ju så olika och finns i flera olika kombinationer och vi är ändå alla olika som individer i olika faser i våra liv. Som vanligt är det säker så att det som är anpassat för människor med NPF-diagnoser nog är bra för människor överlag.

Vi tänker t ex inte börja med att servera söt glögg. Den sockerchocken stör de flestas matsmältning och om det är något vi vill är det väl att kunna njuta av den goda maten på julbordet. Vad vi bjuder på som välkomstdryck istället? Ja, det vet du som är medlem i vår lokalföreningen och fått och sett och läst våra mejl om julbordet. Det vet också ni medlemmar som var med vårt allra första NPF-vänliga julbord i egen regi.

Du som ännu inte är medlem i Attention

Du är varmt välkommen att komma till några av våra öppna aktiviteter som ser i vårt kalendarium. De är öppna även för ännu inte medlemmar. Vill du läsa mer om Riksförbundet Attention och hur du blir medlem kan du kolla in mer på deras sajt.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − sex =